Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je hronična nezarazna bolest, koja je poprimila razmere epidemije. Pritisak je povišen ako je sistolmi (gornji) pritisak iznad 140 mmHg i dijastolni (donji) iznad 90 mmHg. Moguće je  povećanje samo sistolnog krvnog pritiska, ređe samo dijastolnog.

U oko 95% slučajeva radi se o esencijalnoj hipertenziji, kada ne možemo reći šta je uzrok povišenog pritiska. Više je poznatih faktora koji zajedno mogu da dovedu do porasta krvnog pritiska. To je porodična predispozicija, previše soli u ishrani, gojaznost, povišene masti u krvi, pušenje, preteran unos alkohola, fizička neaktivnost, stres, starost. Hipertenzija kojoj dijagnostikom otkrijemo uzrok-  je takozvana sekundarna hipertenzija, koja nastaje zbog bolesti endokrinih žlezda, stenoze bubrežne arterije, bolesti bubrega ili hipertenzija u trudnoći, hipertenzija kod upotrebe hormonske terapije i još nekih lekova.

Povišen krvni pritisak najčešće ne daje nikakve simptome godinama. Neki pacijenti ipak imaju tegobe: žale se na glavobolju, zujanje u ušima, pritisak u grudima, gušenje, krvarenje iz nosa. Povišen pritisak dovodi do  promena u zidovima svih krvnih sudova i nakon godina do teških posledica koje se manifestuju srčanom slabošću, moždanim udarom ili slabošću bubrega. Zato je važno početi na vreme lečenje, pre no što se jave komplikacije.

Jednom izmeren povišen krvni pritisak ne znači da imate hipertenziju. Potrebno je da se više puta izmeri povišen krvni pritisak u razmaku od nekoliko dana. Dvadesetčetvoročasovno merenje aparatom, “ holter pritiska” je olakšalo postavljanje dijagnoze hipertenzije. Imajući u vidu činjenicu da se krvni pritisak  stalno menja, neko može u toku dana imati više puta normalne vrednosti, al i povišene. Neretko pacijent koji i ne zna da ima povišen krvni pritisak nakon nošenja aparata dobije dijagnozu hipertenzije, jer je broj izmerenih povišenih vrednosti u toku dana ili noći  dovoljan da se počne lečenje. Nakon kompletnog kardiološkog pregleda i laboratorijskih analiza lekar će prepisati lek za hipertenziju. Lečenje hipertenzije je vrlo individualno, što znači da jedan isti lek , nema isti efekat na svakog pacijenta. U našoj sredini manji je broj pacijenata, kod kojih se primenjuje monoterapija, uglavnom moramo kombinovati više lekova za lečenje hipertenzije. Veoma bitno je da se pacijentu objasni značaj nefarmakološke terapije : smanjenje soli u ishrani, svakodnevna fizička aktivnost, smanjenje telesne težine ako je prekomerna, izbegavanje zasićenih masti u ishrani, prestanak pušenja i prekomernog konzumiranja alokohola, smanjenje uticaja stresa.

Terapiju ne treba uzimati, niti menjati dozu samoinicijativno, već samo u dogovoru sa lekarom. Svaki pacijent koji ima dijagnozu povišenog krvnog pritiska treba de se javi kardiologu, da bi se sagledalo da li već ima promena na srcu i krvnim sudovima. Treba imati na umu da su ovo tihe bolesti, da traju niz godina, pre nego što se ispolje dramatično : infarktom srca, srčanom insuficijencijom, moždanim udarom ili zatajenjem bubrega.

Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije ima povišen krvni pritisak. U Srbiji mortalitet od  kardiovaskularnih bolesti  je  54% ( uzrok smrti svake druge osobe je bolest srca).

Svetska zdravstvena organizacija i Svetska Federacija za srce su pokrenule projekat “25 by 25” koji ima za cilj smanjenje stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 25 procenata do 2025. godine, kao i podizanje svesti ljudi o značaju prevencije u bolestima srca .

 
Piše: dr Anđa Mareš, kardiolog