Poštovani pacijenti,

Svetska Zdravstvena Organizacija je proglasija pandemiju izazvanu corona virusom. Pandemija COVID 19 nametnula nam je nova pravila ponašanja.

U skladu sa preporukama epidemiologa, da smanjimo kontakte, a uzimajući u obzir zabranu kretanja starijim od 65 godina, želim da vas ohrabrim da što lakše prebrodite ovo teško vreme. Mnogi od vas, već niz godina dolaze kod mene, pa pored kardiološke i internističke terapije, mislim da je važno da vam prenesem i neke epidemiološke smernice kako da se ponašate, da zaštitite sebe i svoju porodicu. Kao lekar koga poznajete, kome ste poklonili poverenje i kod koga se lečite, ja vas molim, da preduzmite sve da se  ne inficirate i da ne prenesete virus drugima.

Za sad odložite kontrolne preglede i nemojte ići u zdravstvene ustanove.

Uzimajte preporučenu terapiju.

Ako vam je potrebna konsultacija pozovite mobilni telefon ordinacije.

 

Sve mere se mogu svesti na : Izlazite samo ako je neophodno, držite distancu, perite ruke, sprovodite dezinfekciju.

Sada higijena mora biti pojačana. „Čistoća je pola zdravlja.

Mnogo je preporuka, a najbitnije su:

Pranje ruku:

Pogledajte video kako pravilno da operete ruke i koji delovi ruku ostanu neooprani, ukoliko je pranje površno i kratko. Hemičari kažu da je bolje koristiti čvrsti sapun. Prati 20 sekundi.

Video možete pogledati na sledećem linku –  KAKO PRAVILNO OPRATI RUKE

Odlazak u kupovinu: Distanca je najvažnija, preporuka je 2 m.

Nosite hiruršku masku. Kad je stavite, više je ne dirajte do skidanja, ne dirajte lice. Virus ulazi preko sluzokože nosa, usta, oka.

Kad završite kupovinu skinite rukavice i bacite u kantu ispred prodavnice, ako idete autom,  a ako idete peške ne skidajte rukavice dok ne dođete kući.Očistite bravu automobila alkoholom, ako ste je dirali rukavicama i druge površine koje ste dodirnuli. ( jednu bočicu alkohola držite u autu)

Ispred ulaza u kuću stavite sunđer natopljen rastvorom varekine ili Domestos-a (odnos je 30 ml na 1 l vode (tačnije na 970 ml vode)-voda za pripremu mora biti hladna, jer ako je topla isparenja štetno deluju na disajne puteve).Đonove cipela dezinfikujete na tom sunđeru. Ako imate terasu cipele ostavite na terasi, ako ne onda odmah na samom ulazu. Najbolje je da koristite samo jednu obuću.

Jaknu ostavite na terasi. Operite ruke. Skinete masku i bacite je.(Ovde je bio problem, jer do nedavno nismo imali maske ili smo nosili jednu više puta, a trebalo bi  da  promenimo masku čim se ovlaži.)

Ponova operite ruke, dezinfikujte ih 70% alkoholom, dezinfikujte alkoholom kreditnu karticu, ključeve, telefon. Napominjem da 95% alkohol nije dobar, jer suviše brzo ispari sa površine, a alkoholna pića (rakija, vodka) imaju do 40% alkohola, te takođe nisu dovoljna za dezinfekciju.

Skinite odeću i stavite je u mašinu i odmah je operite. Istuširajte se.

Namirnice koje ste doneli stavite  na hladno i ne dirajte ih do sutra( ja ostavljam u hodniku). Naravno to se ne odnosi na sveže meso i kvarljive namirnice. Ali konzerve, sterilizovano mleko, brašno,ulje..to može odstajati. Kese u kojima ste doneli namirnice bacite.

Različite su preporuke, što se tiče namirnica, odnosno ambalaže u koju su upakovane. Još nije jasno koliko dugo se virus zadržava na površinama ( 3h – 9 h, više ?) Sutradan ako imate alkohola neće štetiti da prebrišete konzerve i plastičnu ambalažu. Ali najvažnije je nakon raspakivanja ambalaže,  oprati ruke.

Nema pouzdanih podataka, za sad, da li se virus zadržava na voću i povrću. Perite ga hladnom tekućom vodom.

„Dome slatki dome“

Terase prebrišite  rastvorom natrijum hipohlorita ( Varekina, Domestos) Pročitajte uputstvo za pripremu- preporuka: pod unutar kuće 20 ml dezinficijensa na 1 l hladne vode ( 980 ml tačnije); za spoljne terase 30 ml na litar vode (tj 970 ml).Provetravajte u toku brisanja, a i inače više puta dnevno provetravajte.

Alkoholom prebrisavajte ono što često dodiruju svi članovi porodice : kvake, šaltere, slavine, upravljače za tv…

Setite se koliko ste puta zaželeli da imate više slobodnog vremena i da se posvetite sebi i svom domu. Iskoristite ovo vreme. Na sigurnom ste, u toplom ste, imate hrane i vode. Nemojte preterano slušati vesti o pandemiji. Slušajte muziku. Čitajte. Kuvajte. Spremajte. Ako imate dvorište pokušajte da uživate u suncu i početku proleća.

Prekinimo ciklus virusa. Prekinućemo, ako ga ne proširimo na druge ljude. Ne izlazite bez potrebe. Ponašajmo se odgovorno, budimo disciplinovani. To dugujemo svojoj deci, svojoj porodici, prijateljima. Izađimo iz ovoga kao bolja ljudska bića.

 

Vaš kardiolog dr Anđa Mareš